​Historie

​Zenz er Danmarks største bæredygtige og økologiske frisørkæde med 7 saloner og 50 frisører. Med 17 år på bagen, laver Zenz smukt hår med egne danskproducerede produkter baseret på naturlige og økologiske ingredienser. Kvinden bag det grønne frisørkoncept og produktserien Zenz Organic Products hedder Anne-Sophie Skjødt Villumsen, og hendes historie handler om en iværksætter, der gik fra allergi til akademi. Hvordan hun selv som allergiker har haft stor succes med at udskifte til sundere produkter og behandlinger. I 2016 åbnede Zenz Organic Academy, verdens første frisørakademi med fokus på økologi og målet er at udbrede kendskabet til arbejdet som grøn frisør samt at undervise i at være miljøbevidst, økologisk og bæredygtig, og stadig levere et lækkert og tiltalende produkt.​ Anne-Sophie fortæller sin historie:

"Jeg startede i frisørlære i 1986 og fik allergi efter 2-3 år, men gennemførte uddannelsen. Da jeg fik mit første barn i 1991, tog jeg en pause fra frisørfaget i 3-4 måneder. Allergien forsvandt, men da jeg startede som frisør igen, kom allergien tilbage og blev værre for hvert produkt, jeg arbejdede med. Jeg fik astma, og min datter blev også meget ramt af allergi. Jeg startede med at gå til alternativ behandling og begyndte at leve mere økologisk og undgå produkter, der påvirkede risikoen for allergi. I 1997 blev jeg gravid igen, og besluttede mig for at forsøge at forbedre arbejdsmiljøet for frisører og muligheden for selv at kunne fortsætte som frisør.

Det blev starten på Zenz. Jeg åbnede salon på Nørrebrogade i et kombineret solcenter og matasbutik og farvede med henna. Mit koncept passede ikke rigtigt ind dér, så jeg var der kun i 7-8 måneder. Det blev så startskuddet til Zenz Rosenborggade i 1998, hvor der kun var mig samt en kompagnon. Jeg begyndte at netværke inden for helsekost og den alternative verden for at afprøve forskellige produkter og behandlinger til håret.

Jeg arbejdede tæt sammen med forskellige offentlige myndigheder og ”Grøn Information”, som i dag hedder ”Center for Mijlø og Sundhed”. Jeg søgte ”Den Grønne Jobpulje” og fik tilskud til at ansætte min første frisørassistent. Det blev en tidligere kollega og så begyndte forretningen at vokse. Jeg gik på mange alternative messer for at gøre opmærksom på mig selv og begyndte at arbejde mere med miljøpåvirkning. Jeg anvendte brændeovn og biobrændsel og forsøgte med et vandprojekt, hvor man kunne genanvende vand. Vandet kunne dog ikke slippe
farvepigmenterne, så det var brunt.

​På det tidspunkt fandtes kun få miljøvenlige frisørprodukter på markedet og jeg begyndte selv at udvikle og producere sundere hårprodukter til frisørbrug. Sammen med aromaterapeut Julia Kim, lancerede vi i 2005 den økologiske hår- og hudplejeserie ZenzTherapy. I 2008 vandt vi etikprisen for udvikling af ZenzTherapy produkterne og samme år solgte vi serien til Icon HairSpa, som siden har videreudviklet samt udviklet nye produkter, f.eks. hårfarver. Jeg har siden 2008 ikke været involveret i produkterne fra ZenzTherapy. I 2010 lancerede jeg min egen professionelle svanemærkede hår- og stylingserie Zenz Organic Hair, og i dag omfatter Zenz Organic Products også olier, botaniske hennehårfarver samt mineralmakeup.

Tilbage i 2005 modtog jeg også Københavns Miljøpris, i 2006 blev jeg den første frisør med diplom som grøn frisør og i 2007 fik jeg Frederiksberg Kommunes Klimapris.  I 2014 vandt jeg kategorien Grøn Frisør  og Grøn Producent ved Scandinavian Green Cosmetics Award. og i 2015 blev jeg kåret som Årets Frisør ved Danish Beauty Award. Zenz Organic produkter har også vundet flere priser ved Danish Beauty Award og AllergyAward .

I dag arbejder vi som Klima+ virksomhed på at reducere vores virksomheds miljøpåvirkning og har et tæt samarbejde med Agenda 21, Bispebjerg Miljøcenter, Vi
denscenter for Allergi på Gentofte Hospital og Københavns Miljøkontrol."

​Jeg ønsker at give bevidste forbrugere og frisører et sundere alternativ til de mange skadelige kosmetikprodukter, som findes på markedet i dag og derfor bliver jeg ved med at udvikle nye sundere hårprodukter."

​Læs særtrykket "Grønne frisører" af Anne-Sophie Villumsen fra Erhvervshåndbogen Grøn Lov og Praksis, klik her...

​KONTAKT